Wednesday, February 25, 2009

Jangan remehkan dosa-dosa kecil

Assalamu'alaikum wbth,

Rasul SAW bersabda:

Jauhilah olehmu dosa-dosa kecil. Sesungguhnya perumpamaan dosa-dosa kecil adalah seperti suatu kaum yang singgah di sebuah lembah, lalu seorang daripada mereka membawa sebatang ranting pokok, seorang yang lain pun membawa sebatang ranting pokok; sehingga dengan itu mereka dapat masak roti dan makanan mereka. Sesungguhnya pelaku dosa-dosa kecil , apabila datang hari pembalasan, maka dosa-dosa kecil itu akan membinasakannya.
HR Ahmad

Penjelasan:
1.Dalam hadith ini Ar Rasul SAW menyeru kepada kita agar waspada terhadap dosa-dosa kecil dan berusaha meninggalkannya.

2. Dosa-dosa kecil apabila sekali dilakukan, pasti akan mendorong kita untuk melakukannya lagi hingga menjadi kebiasaan yang kita lakukan berulang-ulang dan sukar untuk kita tinggalkan.

3. Akibatnya di hari akhirat nanti hukuman Allah akan membinasakan kita disebabkan dosa-dosa yang telah kita lakukan di dunia tanpa kita menyedarinya.

4. Dosa yang kecil apabila dilakukan berkali-kali, atau dilakukan bersama-sama dosa kecil lain, maka ia akan menjadi dosa besar yang mampu menjerumuskan pelakunya ke neraka. Na'u dzubillahi minzalik.


Rujukan:
Syarah lengkap Arba'in Ruhiyah, Fakhrudin Nusyam, Bina Insani Press Solo, m.s. 231-232

No comments:

`Jika Allah SWT memberi hidayah kepada seorang lelaki lantaran anda, itu lebih baik bagimu daripada apa yang disinari matahari' HR At Tobrani